Opleidingsniveau

Elke opleiding heeft een andere studieduur. Dit heeft te maken met het niveau van je studie. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen mbo, hbo, associate degree en wo. Binnen deze niveaus zijn ook weer verschillende niveaus en mogelijkheden onderverdeeld en ook daarin zit weer een verschil qua studieduur.

Mbo-opleiding

Het mbo is onderverdeeld in niveau 1 de entreeopleiding, niveau 2 de basisberoepsopleiding, niveau 3 de vakopleiding en niveau 4 de middenkaderopleiding.

De entreeopleiding is bedoeld voor mensen zonder diploma of vooropleiding. Hier leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt voor het werkende leven of een basisberoepsopleiding. Deze opleiding duurt daarom 1 jaar.

 

De basisberoepsopleiding leert je om uitvoerend werk te doen en is ook de opstap naar de vakopleiding. De opleiding duurt 1 of 2 jaar. Dit verschilt per beroep.

Op de vakopleiding leer je om zelfstandig te werken. Deze opleiding duurt 3 of 4 jaar. Ook hierna kunnen je kiezen of je doorstudeert naar de middenkaderopleiding of kun je meteen aan het werk daarna.

 

De middenkaderopleiding duurt meestal 3 jaar. Soms duurt hij 4 jaar, maar dit hangt af van het beroep waar je voor leert.

Associate degree

Met een associate degree ben je normaal gesproken 2 jaar bezig. Dit niveau is voor mensen die al een mbo-diploma hebben behaald en al enkele jaren werken. Je kunt dit ook zien als een tussenstap na je mbo, havo of je vwo-diploma. Als je deze hebt behaald kun je meteen door naar een hbo-bachelor.

Hbo-bachelor of masteropleiding

Met een bachelor op hbo-niveau ben je ongeveer 4 jaar mee bezig. Deze kun je behalen als je een mbo, havo of vwo-diploma behaald hebt. De toevoeging hierop is een hbo-masteropleiding. Daar ben je 1 of 2 jaar mee bezig.

Wo-bachelor of masteropleiding

Over de wo-bachelor doe je 3 jaar. Om hieraan te kunnen beginnen heb je minimaal een vwo-diploma of hbo-propedeuse nodig. Voor een wo-master verschilt het per master hoelang je er over doet. De ene duurt 1 jaar, de andere 2. Bij een onderzoek master ben je zelfs 2 of 3 jaar bezig.